Odstranění tetování

Odstranění tetování

Může se stát, že tetování, které jste si vybrali, nedopadlo podle vašich představ, nebo jste změnili názor na design. Bezpečně a efektivně lze tetování odstranit lasery, i když to nějakou dobu trvá.

Jak fungují lasery k odstranění tetování

Nanosekundový laser Q-switch je považován za zlatý standard odstraňování tetování. K rozbití pigmentu je však třeba energii zesílit. Představit si lze vodu, která kaskádovitě stéká po řece, pokud je zadržena a pak náhle uvolněna – bude proud mnohem silnější. To je v podstatě princip laseru s Q spínačem.

Laserový paprsek infračerveného světla zasáhne tetování na pokožce, způsobí jeho roztříštění, a tím se inkoust rozpadne na menší částečky. Imunitní systém těla se pak pustí do "mopování" drobných částeček inkoustu a vyloučí je jako odpadní produkt.

Jaké lasery používáme k odstranění různých barev tetování

Nejpoužívanější laser k odstraňování tetování je Q spínaný Nd:Yag má dvě vlnové délky – odstraní více než 95% tetování. Vlnová délka 1064 nm je skvělá pro černou, modrou, tmavě fialovou a další tmavé barvy, vlnová délka 532 nm odstraňuje dobře barvy červené, žluté a oranžové.

Laser Quanta je schváleny americkou FDA a má medical CE certifikaci pro tento zákrok. Ke snížení rizika spálení a zmírnění bolesti má automatické chlazení pokožky při každém pulzu.

Odstranění různých barev tetování – na čem záleží

Přestože lasery odstraňují tetování velmi účinně, existují určité barvy, které lze odstranit hůře než jiné.

Odstranění tetování závisí na více faktorech:

  • typu tetování a použitém barvivu
  • hloubce pigmentu tetování,
  • typu laseru využívajících kombinaci vlnových délek

Nejsnadněji odstranitelné barvy

Tmavé a teplé barvy jdou lépe odstranit, protože rychle absorbují teplo. To platí i pro tmavě oranžový nebo hnědý tetovací inkoust.

  • Černá

Černá barva je nejsnadněji odstranitelnou barvou tetovacího inkoustu. Černý inkoust absorbuje infračervené světlo přímo a přesně. Malé černé tetování lze odstranit již během pěti sezení. U větších a detailnějších černých tetování však může úplné odstranění trvat až deset sezení.

  • Šedé

Šedý tetovací inkoust funguje podobně jako černý a lze jej odstranit poměrně snadno. Aby laser odstranil černé nebo šedé tetování, musí mít vlnovou délku 1064 nm.

  • Červená

Červená barva je třetí nejsnáze odstranitelná barva tetovacího inkoustu, také dobře absorbuje infračervené světlo.

  • Tmavě žlutá barva

Pokud má žlutá tmavší odstín, lze odstranit. Čím světlejší je žlutá barva tetování, tím hůře se bude odstraňovat, a velmi světle žluté se lze obtížně zbavit. Laser musí mít vlnovou délku 532 nm, aby odstranil červené a tmavě žluté tetovací barvy.

Nejobtížněji odstranitelné barvy

  • Zelená, modrá a fialová

Nejobtížněji odstranitelné barvy tetovacího inkoustu jsou zelená, světle modrá a fialová. Tyto barvy vyžadují vyšší počet ošetření a i po těchto sezeních může být tetování stále viditelné.

Světle modrá a světle zelená jsou dvě nejhůře odstranitelné barvy tetovacího inkoustu. K odstranění těchto barev se volí vlnová délka 694 nm nebo 755 nm.

  • Neonová

Neonové barvy tetovacích inkoustů se také obtížně odstraňují a vyžadují několikanásobné odstranění laserem.

  • Bílá

Nejobtížněji odstranitelnou barvou tetovacího inkoustu je bílý inkoust. Tato barva tetovacího inkoustu neabsorbuje žádné infračervené světlo laseru. Jsou případy, kdy laser má opačný účinek a bílý inkoust ztmavne.

Jak dlouho čekat mezi jednotlivými zákroky

Úplné odstranění, v závislosti na velikosti a barvě tetování, vyžaduje více než jedno ošetření. Proces hojení trvá kolem šesti týdnů. Během této doby se imunitní systém těla postará o odstranění inkoustu, který laser rozrušil. Předčasně provedený zákrok může vést k jizvení nebo ztrátě pigmentu.

Co dělat, pokud nejde tetování zcela odstranit

Může se stát, že tetování má viditelné obrysy i po opakovaných sezeních. Možností je nový vzor tetování, které původní zbytky zakryje. Pro někoho, kdo se chce tetování zcela zbavit, to nemusí být nejlepší řešení. Je to však jedna z věcí, které je třeba promyslet předtím, než si tetování necháte udělat.

V průběhu laserového odstranění tetování je třeba omezit opalování

Opalování může způsobit změny pigmentu pokožky a ovlivnit výsledky laserového ošetření. Kromě toho může být pokožka bude během zákroku citlivější a náchylnější ke spálení.

Po ošetření laserovým odstraněním tetování byste se měli nejméně 4-6 týdnů vyhýbat opalování. Pokožka je citlivá a vystavení slunci nebo soláriu může způsobit její poškození a oddálit proces hojení. Během této doby je důležité nosit ochranný oděv, používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a co nejvíce se vyhýbat přímému slunečnímu záření.

Come for consultation

call us

606 048 188

Contact us