Kdy na plastickou operaci spodních víček

Kdy na plastickou operaci spodních víček

Oči jsou prvním místem vizuálního kontaktu a tedy i prvního dojmu. Oči na nás prozradí mnoho. Ukazují, jestli máme radost, strach nebo jsme smutní. Řada lidí tak kvůli váčkům pod očima a vráskám vypadá starší, než ve skutečnosti je.

Co znamená blefaroplastika

Blepharoplastika je termín pro plastickou  operaci horních nebo dolních víček. Horní víčka jsou častěji namáhána a vzniká na nich tedy i větší kožní převis, po jehož odstranění dochází k odlehčení v oblasti očí a projasnění pohledu. V případě dolních víček nejde tak o přebytky kůže, jako spíše o tukové prolapsy spojené s otoky a kruhy pod očima.

Jak vznikají váčky pod očima

U dolních víček nedochází k tak výraznému pohybu pokožky oproti horním víčkům, proto jsou zde menší nadbytky ochablé pokožky. Oči jsou v kostěné očnici chráněny před otřesy a poškozením vrstvou tuku. Tento tuk v očnici drží tenké vazivo, které s přibývajícími lety ztrácí pevnost, což způsobuje vytlačení tuku z očnice pod dolní víčko. Tak vznikají nápadné tukové váčky pod očima- tzv. prolapsy.

Ty mohou být zpočátku přechodné (po únavě, nevyspání nebo naopak delším spánku) a mohou být zvýrazněny některými nemocemi (alergie, onemocnění ledvin, štítné žlázy a další). Otoky pod očima, obzvláště ráno, se zvětšují a splaskávají pomaleji. Postupně zůstávají váčky trvale v celé šíři dolních víček. Čím déle jsou spodní víčka vyklenutá, tím více kůže povoluje, zvětšuje se její nadbytek a pod očima se tvoří vrásky až rýhy.

Kdy na plastickou operaci spodních víček

Kdy jít na operaci dolních víček

Povolení pokožky se začíná objevovat nejčastěji mezi 40.-50. rokem.  Pro ženy jde o problém spíše estetický. Zvětšené tukové váčky pod kruhovým očním svalem ale zároveň tlačí na oční víčka a zhoršují jejich pohyblivost. To může vést nejen k slzení, otokům a časté únavě očí, ale dokonce i k bolestem hlavy. Mladší ženy okolo 30 let vyhledávají tento zákrok většinou z důvodu genetických predispozic způsobujících  předčasné otoky a kruhy pod očima.

Zákrok je vhodný, když se v oblasti dolních víček tvoří viditelné kožní přebytky, neboli "vaky" pod očima. Trvalé vyklenutí víčka způsobuje stále větší povolení pokožky, která postupně ztrácí elasticitu. Čím dříve tukové váčky pod dolními víčky odstraníme, tím lepšího estetického výsledku dosáhneme. Dojde-li k povolení dolního víčka až k okraji očnice, může být efekt operace menší, protože podkožní sval zůstane povolený. 

Kdy na plastickou operaci spodních víček

Před zákrokem je důležitá konzultace s plastickým chirurgem

Vlastní operaci předchází konzultace s plastický chirurgem, který vyšetří elasticitu pokožky dolních víček, rozsah tukových prolapsů a dle aktuálního nálezu se rozhodne pro způsob vedení operace. Podstatou výkonu je odstranit přebytky kůže a tukové váčky, v případě potřeby se provádí podpora závěsného aparátu víček.

Jaká je péče po provedeném zákroku

Po operaci pacient odchází domů. Prvních 24 hodin si pacient přikládá přes krytí studené obklady. Současně by měl být klidový režim 3 dny a spát se zvýšenou hlavou.

Za týden po operaci se odstraňují stehy. Oblast je více či méně oteklá, většinou s modřinami, které mohou přetrvávat 2-3 týdny. Úplné odeznění otoku může trvat i několik týdnů. Přechodně se může vyskytnout svědění, zarudnutí, necitlivost, slzení.

Péče o jizvičku po operaci víček

Pokud to doporučí operatér, je možno začít  masírovat jizvičku asi 10 dní po operaci. Na jizvu zatlačíme špičkou prstu, tlakem působíme 30 sekund, poté prst posuneme na jiné místo jizvy. Tímto způsobem promasírujeme jizvu několikrát denně. Můžeme při tom použit mastný krém. Jizva se nesmí potahovat, aby se rána nerozšířila. Po operaci by měla být jizva kryta krémy s UV filtry z důvodu možné pigmentace.

Jaký lze očekávat výsledný efekt

Jizva po operaci víček prochází postupně zráním. Nejprve má červeno-fialovou barvu a postupně bledne. Jizva je po operaci nejdříve zarudlá, ale postupně vybledne, takže je pak téměř neviditelná v ohybové vrásce na horním víčku a pod řasami na dolním víčku. Konečný výsledek operace očních víček se hodnotí až po 4 - 8 týdnech, někdy až do 6 měsíců.

Vykonávat kancelářskou práci v domácím prostředí lze již 3. den po operaci. Sportovní a fyzická zátěž se doporučuje po 2-3 týdnech po zákroku. Obličejová kosmetika se může začít používat přibližně po 14 dnech od zákroku.

Kdy na plastickou operaci spodních víček

Plastická operace dolních víček vám od zmíněných problémů může pomoct. Zmizí vějířky vrásek i tukové váčky, vypne se kůže víčka. Omladí vás o několik let a projasní vzhled. Výsledek operace víček je dlouhodobý, nemusí být však trvalý. U některých klientů je třeba po letech zákrok opakovat.  

Приходите на необязательную консультацию

Позвоните нам

606 048 188

Напишите нам