ZBAVTE SE CHLOUPKŮ JEDNOU PROVŽDY! MEZI LASEROVOU A IPL DEPILACÍ JE OVŠEM ROZDÍL

ZBAVTE SE CHLOUPKŮ JEDNOU PROVŽDY! MEZI LASEROVOU A IPL DEPILACÍ JE OVŠEM ROZDÍL

Depilace je jedním z nejvyhledávanějších zákroků estetické dermatologie. Podle statistik si chloupky na těle pravidelně odstraňuje až 70% všech žen v Evropě. Nejde jen o módní záležitost, ale běžný hygienický návyk. Jednou z možností, jak se zbavit nežádoucího ochlupení, je laserová epilace.Depilace je jedním z nejvyhledávanějších zákroků estetické dermatologie. Podle statistik si chloupky na těle pravidelně odstraňuje až 70% ...

Jaký je vlastně rozdíl mezi laserovou depilací a IPL odstraněním chloupků?

Princip depilace laserem

Lidská pokožka obsahuje tmavé barvivo melanin. Jeho největší koncentrace je ve vlasových cibulkách. Princip laserové depilace je založen na tzv. selektivní fototermolýze, tedy cíleném zasažení vlasové cibulky. Světelná energie je pohlcena barvivem melaninem a přeměněna na teplo. Vlasová cibulka se prohřeje až na teplotu kol 70 stupňů a je tepelně poškozena, nebo zcela zničena.

„Depilace je nejúčinnější právě při užití pouze jedné vlnové délky. Mezi nejúčinnější patří lasery Alexandritové 755nm, diodové 808nm a ND:YAG
lasery 1064nm. Výsledek tedy z velké části záleží na barvě chloupku, čím je chloupek tmavší, tím je výsledek výraznější a rychlejší,” vysvětluje
MUDr. Yvonne Bergerová z BcD Clinic.

Růstové fáze chloupku

Vlasy i chloupky rostou z vlasových folikulů v jejich aktivní fázi tzv. anagenu. V této době se vlasová cibulka (folikul) dělí a roste z ní nový chloupek. Jeho růst je aktivován hormony. Poté následuje fáze klidu tzv. katagen a telogen. V těchto fázích přestane být vlasový folikul aktivní, zastaví se tvorba chloupku a ten nakonec vypadne

Kdyby byly všechny naše vlasy nebo chloupky ve stejnou dobu ve stejné fázi, narostly by všechny najednou a zase stejně vypadly. To se neděje, právě díky tomu, že jsou v různé fázi růstu.

Laserová depilace je účinná, pokud zasáhne vlasovou cibulku v aktivní růstové fázi tzv. anagenu. Proto je potřeba ošetření opakovat cca 6x až 8x, v některých případech i vícekrát, zpočátku s kratším odstupem cca 5-6 týdnů. Později se interval mezi jednotlivými ošetřeními prodlužuje, chloupky jsou slabší, až přestanou růst úplně.

Výsledky ošetření jsou samozřejmě částečně individuální. Závisí to na fototypu jednotlivce, tedy na barvě pokožky, jelikož u tmavší barvy chloupku je nutno použít nižší energii, a proto může být počet opakování vyšší. Podstatná je barva chloupků, čím jsou tmavší, tím je výsledek lepší. Další důležitou složkou je hladina hormonů, a to nejen v krvi, ale např. brada a horní ret jsou na působení hormonů citlivější, proto je zde třeba zákrok opakovat vícekrát.

Jak se připravit na laserovou depilaci

  • laserovému zákroku by měla předchází konzultace s dermatologem, který zhodnotí stav ochlupení, barvu pokožky, vyloučí hormonální onemocnění, které by vedlo k neúčinnosti zákroku, odhadne počet zákroků
  • před zákrokem by pokožka neměla být výrazně opálená. Opálení může způsobit nechtěné pigmentace v místech ošetření.
  • před zákrokem je doporučeno chloupky 3– 5 týdnů nevytrhávat, mohou se však holit nebo stříhat.
  • Naposledy se chloupky holí asi 3-5 dní před zákrokem, dle rychlosti jejich růstu, tak aby v den ošetření byly 1-2 mm dlouhé
  • Po depilaci, zvláště na obličeji, může citlivá pokožka být 1-2 dny zarůžovělá, krycí make up lze používat

Jak funguje IPL

IPL světlo jsou přístroje pracující na principu světelného výboje, tedy nikoliv působením laserového paprsku. Světlo má široké spektrum a v praxi to znamená, že energie je v podkoží rozptýlena a nezaměřuje se cíleně na chloupky. Účinnost výbojky navíc dosti rychle klesá a je těžké správně nastavit výkon IPL, aby skutečně zasáhl chloupek dostatečným výkonem a nespálil pokožku. Naopak ošetření slabým výbojem IPL vede pouze k dočasnému omezení růstu chloupků. Chloupky nejsou dostatečně zničeny, jsou jen „omráčeny“. Uvádí se, že pokud nedojde k poničení chloupku z více než 60 %, tak je schopen se během několika měsíců zregenerovat.

Cena za zákrok pak může být menší, jelikož tyto přístroje jsou většinou oproti kvalitním laserům výrazně levnější, ale současně je vyšší počet opakování. Je dobré zjistit také, kdo s daným přístrojem pracuje a jaké má zkušenosti.

S laserovým přístrojem mohou pracovat pouze certifikovaní zdravotníci. IPL přístroje jsou často používány v kosmetických a estetických salonech bez dohledu lékaře.

Rozdíl mezi depilací a epilací

Depilace znamená odstranění chloupku na povrchu pokožky, takže kořínek zůstává nepoškozen. Mezi metody depilace patří holení nebo chemická depilace. Hlavní nevýhodou depilace je, že hladká pokožka vydrží pouze několik dní a chloupky opětovně narůstají, někdy jsou tlustší a tmavší. Při užití chemické látky může dojít i k výraznému podráždění pokožky nebi alergické reakci.

Epilace je odstranění chloupku spolu s vlasovým kořínkem, ze kterého vyrůstá. Účinek je trvalejší, ale i cenově náročnější. Chloupky po epilaci se stávají světlejšími a tenčími, po určitém počtu zákroků (závisí na druhu epilace) může dojít buď k zastavení růstu chloupků nebo dlouhodobému zpomalení, snížení počtu i viditelnosti.

Приходите на необязательную консультацию

Позвоните нам

606 048 188

Напишите нам