Akné v pozdním věku

Akné v pozdním věku

Mít v pozdějším věku tvář posetou pupínky může být esteticky velmi nepříjemné a pro někoho i psychicky náročné. Vznik nebo přetrvávání akné v pozdějším věku není zcela výjimečné. Projevy bývají na rozdíl od akné v pubertě částečně odlišné.

Po pubertě dojde ve většině případů k výraznému zlepšení akné. Až u 30 % jedinců však akné může přetrvávat (téměř v 75–85 % se jedná o ženy) nebo ke vzniku dojde později, někteří postižení mají pocit, že pleť je snad ještě v horším stavu než v pubertě, kdy ji měli celkem bez problémů.

Na přetrvávání nebo vzniku tohoto typu akné mají z největší části vliv pohlavní hormony. U mužů se hladiny hormonů časem stabilizují, avšak u žen jsou nadále proměnlivé. Zejména ve věku 20-40 let a poté znovu v období přechodu. Hormony nasedají na receptory mazových žláz, které tím aktivují k vyšší produkci mazu a tvorbě zánětu.

Acné excoriée

Je název pro tento typ akné (škrábat).  Většinou jsou to tužší, lehce zánětlivé červené až nafialovělé uzlíky. Typické je, že jsou uloženy hlouběji, nevstřebávají se, naopak dlouho přetrvávají. Vznikají nejčastěji v dolní partii obličeje a na části krku. Důvod je ten, že receptory mazových žláz jsou v těchto místech na hormony zvýšeně citlivé, více je přitahují.  Násilnou snahou o jejich odstranění, například mačkáním mohou vznikat v postižených místech pigmentace nebo jizvičky.

Akné v pozdním věku

Co nejvíce toto akné ovlivňuje

Menstruační cyklus

Více než 60 % všech žen trpících akné pozoruje pravidelné zhoršení příznaků před menstruací. Důvodem je prudké zvýšení a snížení hladin hormonů v průběhu menstruačního cyklu ženy, takže je pleť v průběhu měsíce vystavena hormonálním výkyvům. Akné objevující se před menstruací se projevuje náhle, sedm až deset dní před menstruací, tj. 18.-21. den cyklu. V průběhu menstruace se pak obvykle stav pleti zlepší.

Menopauza

Mnoho žen se na začátku menopauzy setkává s kožními problémy: suchá kůže nebo zvýšeně citlivá, spolu se zánětlivými pupínky, opět více v dolní části obličeje. Stejně jako v případě menstruačního cyklu a těhotenství lze některé z těchto problémů také přičítat kolísání hladin hormonů. Kožní buňky postupem času ztrácejí schopnost ukládat vlhkost a kůže se obnovuje a hojí pomaleji. Slábne a ztrácí pružnost a v důsledku toho je citlivější, sušší a náchylnější ke vzniku pupínků.

Stres

Ve stresu naše tělo produkuje hormony (jako kortisol a adrenální androgeny), neuropeptidy (nervové proteiny, jako jsou endorfiny a inzulin) a zánětlivé cytokiny (proteiny podporující záněty), které ovlivňují chování mazových žláz a mohou zhoršit akné.

Léčba kombinovaná má výraznější a dlouhodobější efekt

- lokální ošetření - benzoylperoxid, retinoidy, antibiotika ve formě krému nebo roztoku

- celková léčba - retinoidy jsou doporučeny v těžších případech, užívání antikoncepce může projevy zklidnit, ale po jeho vysazení velmi často akné opět propukne

- laser NdYAG určený k léčbě akné, který  používáme na naší klinice  svým tepelným účinkem zmírňuje aktivitu mazových žláz a současně ustupují aknózní projevy na pokožce. K dosažení výsledku je vhodné provést 5 zákroků s odstupem 3 týdnů.

- fototerapie akné modrým světlem o vlnové délce 415 nm „sterilizuje“ pokožku, ničí bakterie, léčí a předchází akné, zklidňuje podrážděnou pleť. Je to účinná metoda, kterou lze aplikovat samostatně nebo jako doplněk hloubkového ošetření akné NdYAG laserem.

Pacientka po kombinované léčbě akné na naší klinice - před a po zákroku

Pacientka po kombinované léčbě akné na naší klinice

Čemu se vyhnout při léčbě akné

Násilné vymačkávání pupínků, které jsou uloženy v hloubce může vést ke vzniku zánětu v dané oblasti nebo ke zmíněným pigmentacím a jizvičkám.

Přípravky s vysokým obsahem alkoholu pleť, která není zvýšeně mastná přesuší, ta pak reaguje podrážděně a přecitlivěle. Rovněž hrubý mechanický peeling, zvláště u sušší pleti vede spíše ke zhoršení všech projevů.

Pokud však bojujeme s mastnou a problematickou pletí nebo trpíme tímto onemocněním v dospělosti, může nám léto a slunce přidělat spíše problémy. UV záření totiž tomuto stavu neprospívá a když to navíc přeženeme s dobou slunění, mohou se problémy ještě prohloubit.

Come for consultation

call us

606 048 188

Contact us