Laserový peeling a frakční laserové omlazení CO2 laserem

Laserový peeling a frakční laserové omlazení CO2 laserem

CO2 laser patří k jednomu z nejstarších a současně nejvíce využívaných laserů.

Jak funguje CO2 laser

Podstatou laserů je elektromagnetické záření, které po průchodu aktivním prostředím zesílí a poté je jako laserový paprsek vedeno k hlavici laseru, ze které je vysíláno do tkáně. V případě CO2 laseru emitované záření prochází trubicí naplněnou plynem CO2 a cílem vyzařovaného laserového paprsku je voda ve tkáni.

Laser odpařováním vody ve tkáni odstraňuje současně všechny povrchové buňky pokožky (epidermis) a uvolňují tak cestu novým, čerstvým buňkám. Zároveň proniká i do hlubší vrstvy pokožky (dermis), kde teplem stahuje kolagenní vlákna, a tím dochází k vypnutí povrchu pokožky včetně drobných vrásek.

Co řeší klasický CO2 laser

Využívá se jako „horký skalpel“ pro odstranění některých kožních znamének, fibromů, bradaviček a nerovností kdekoliv na těle.

CO2 laserové ošetření je řízeno počítačem a na milimetry přesně odstraní tkáň, která je v daném místě nežádoucí. K jejímu „odpařování“ dochází ve velmi tenkých vrstvičkách, silných jen tisíciny milimetru. Při zákroku téměř nedochází ke krvácení ložiska. Zákrok trvá několik minut podle velikosti ošetřované oblasti.

Po zákroku zůstává suchý stroupek, který se odloučí do 7 – 10 dní. Po něm zůstane velmi nenápadná zarůžovělá jizvička, která  během 2 - 3 měsíců  vybledne.

Jak funguje a k čemu se používá frakční CO2 laser

 Frakční  laser  je pokročilá varianta CO2 laseru, která se používá k hlubšímu omlazení pleti a nebo ke zjemnění jizviček po akné. Při zákroku se laserovým paprskem neošetřuje celá plocha, ale působí se pouze v jednotlivých mikrobodech (tzv. razítkovací technika), které jsou patrny jako drobné tečky. Mezi nimi je nepoškozená plocha, které je kolem 80%,ta obklopuje jednotlivé laserové body, což urychluje a podporuje přirozené hojení.

Laserová energie však působí na celou plochu pokožky, zasahuje do svrchní a střední vrstvy a způsobuje vypnutí pokožky a zjemnění nebo odstranění vrásek.  Regenerace a tvorba kolagenu tzv. remodelace probíhá po dobu až 6 měsíců po zákroku.

Dle charakteru pokožky lékař může upravit procento ošetřené oblasti a hloubku ošetření tak, aby vyhovovaly konkrétnímu problému, např. při vyhlazení hlubokých vrásek nad horním rtem je třeba zvolit vyšší pokrytí oblasti.

 

Pro koho se hodí frakční omlazení CO2 laserem

Ošetření je vhodné pro narušený, hrubší a nerovný povrch pokožky, kterou vyhladí. Pokud je ovšem pokožka výrazněji povolená, má neostré kontury s povisy, je metodou volby chirurgický minilifting. Pokud ho nechcete nebo chirurgický zákrok nemůže být proveden, je možno zvolit variantu ultrazvukové ultherapie, která remodeluje pokožku pod povrchem anebo vypnutí aptosovými nitěmi.

 Co je laserový peeling a jaký má efekt

Laserový peeling je více povrchní ošetření, takže se hodí ke stažení pórů a projasnění pleti, která má nepravidelné pigmentace. Hojení je rychlejší, ale neprobíhá zde tzv. remodelace kolagenu (zkrácení kolagenních vláken a jejich novotvorba).

Hned po prvním ošetření je pokožka jasnější, blednou či vymizí hnědavé pigmentace. Podle efektu a charakteru pokožky je možné zákrok i několikrát opakovat, lépe v podzimních a zimních měsících.

Zákrok se používá k projasnění a barevnému sjednocení obličeje, krku, dekoltu nebo hřbetů rukou.

Jaké jsou výhody a nevýhody ošetření CO2 laserem?

  • Výhody

CO2 laser velmi účinně vypíná a vyhlazuje povrch pleti, zvláště té předčasně poškozené vlivem nadměrného slunění. Současně sjednocuje barevně povrch odstraněním nepravidelných pigmentací, zejména pokud jde o světlé tóny pleti. I když se využívá především pro stárnoucí a poškozenou pokožku, laserový resurfacing řeší širokou škálu problémů. Po léčbě, která je naprosto bezpečná, je pokožka hladší a jasnější.

  • Nevýhody

U tmavší pleti, tedy fototypu III a IV je vhodné zvážit ošetření CO2 laserem na větší plochy. Vysoká tepelná energie laseru může v hloubce u pigmentových buněk aktivovat vyplavení pigmentu na povrch. Pro zmírnění rizika pigmentace je vhodné připravit pokožku předem přípravkem na bázi retinolu nebo hydrochinonu.

Kdy jsou vidět výsledky CO2 laseru

Částečný efekt je patrný ihned po zákroku, více na povrchu pleti, výsledný efekt spojený s remodelací kolagenu nastupuje pozvolna. Závisí to na intenzitě provedeného zákroku. Sjednocení povrchu pleti je patrno po 10 dnech, zpevnění související s namnožením kolagenu trvá až několik měsíců.

Jak dlouho vydrží výsledky po CO2 laseru

Výsledný efekt může přetrvávat několik let, záleží na síle zákroku, v určité míře na genetice a výrazně na následné péči o pokožku spolu s životním stylem. Pokožku je třeba dlouhodobě chránit před sluncem a nepříznivým počasím.

Kommen Sie zu einer unverbindlichen Beratung

Rufen Sie uns jetzt an

606 048 188

Schreiben Sie uns