Co je melasma a jak jí léčit

Co je melasma a jak jí léčit

Melasma je získaná pigmentace obličeje, která se aktivuje sluněním. Proto se v létě zvýrazní a v zimě zesvětlá. Častěji se vyskytuje u žen mezi 20.–40. rokem. Nejvíce jsou zasaženy tváře, čelo a brada. Pigmentace mohou zůstat trvale a způsobit nepříjemné pocity týkající se vzhledu.

Jak vzniká melasma

Při slunění UV paprsky aktivují enzym zvaný tyrozináza, který působí na buňky melanocyty vylučující pigment melanin. Díky melaninu jsme v létě opálení. U melasmy se melanin hromadí v nadměrném množství v kožních buňkách a vytváří na obličeji hyperpigmentovaná ložiska. Melasma není nijak škodlivé, ale léčba je obtížná.

Jak vzniká melasma

Čím se melasma liší od jiných pigmentací

Za pigmentové solární skvrny může nadměrné slunění. Častěji jsou viditelné u starších osob, u kterých hladina melaninu s věkem kolísá. Nepravidelné hnědavé shluky různé velikosti se objevují na obličeji, krku, dekoltu nebo na rukou.

Melasma jsou světle nebo tmavě hnědé až namodralé větší, splývající plochy na čele, tvářích a bradě. Vznikají většinou v souvislosti se sluněním společně s hormonální nerovnováhou. Velmi často se jsou symetrické.

Solární pigmentace Melasma

Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku melasmy

  • Hormonální změny a poruchy – těhotenství, menopauza, užívání hormonů
  • Vystavení UV záření – má na projevy melasmy zásadní podíl, UVA i UVB paprsky aktivují melanocyty k vyšší tvorbě pigmentu
  • Rodinná anamnéza – až 33 % pacientek potvrdilo stejnou poruchu pigmentace v rodině
  • Poruchy štítné žlázy – může vyvolat nebo zhoršit pigmentace
  • Složky kosmetických krémů – vazelína nebo bergamotový olej

Jak se melasma dělí

  • podle hloubky pigmentu

Epidermální melasma – má světle hnědý pigment, nachází se v horních vrstvách pokožky, lépe reaguje na léčbu. Dermální melasma – pigment je uložen v hlubší tzv. dermální vrstvě kůže, barva je modro-šedá. Smíšené melasma  - nejčastější, pigment je v obou vrstvách, zabarvení má hnědo-šedé.

  • podle umístění

Centrofaciální typ – mapovité pigmentace jsou v centrální partii obličeje – čelo, nos. Malární typ - postiženy jsou obě tváře. Mandibulární typ - pigmentace dolních čelistí.

Výjimečně mohou pigmentace vznikat i na krku.

Malární typ melasma Centrofaciální typ melasma

Zhoršuje melasma antikoncepce?

Melasma je silně spojena s nerovnováhou ženských hormonů – progesteronu a estrogenu. Proto je často u těhotných nebo ženy užívající perorální antikoncepce. Také se může objevit v menopauze, kdy je hladina hormonů rozkolísaná. Kol 10–20 % žen užívajících antikoncepci nebo jinou hormonální léčbu má současně melasma. Projevy se vždy aktivují v kontaktu se sluncem.

Co je to chloasma

Zvýšená hladina estrogenů během těhotenství může rovněž aktivovat melasmy, které se v těhotenství nazývá chloasma nebo také tzv. „těhotenská maska“. Současně vznikají hyperpigmentace v oblasti linea alba, prsních areol a genitálu. Ve většině případů mizí spontánně po porodu.

Jak se melasma léčí

Léčba melasmy je komplikovaná a ne vždy zcela úspěšná. Větší efekt přináší kombinace více metod a zcela zásadní je spolupráce pacienta při domácím ošetření.

Chemický peeling

Chemický peeling je lékařská technika, při látky nanesené na pokožku naruší a odstraní povrchní buňky spolu s nadměrným pigmentem.  

K chemickému bělení se používají látky, které zasahují do tvorby melaninu nebo odlupují povrchové vrstvy epidermis: např. alfa hydroxykyseliny, kyselina kojová, kyselina trichloroctová.

Velmi účinný je retinolový peeling, který na rozdíl od ostatních roztoků proniká do hlubší tzv. bazální vrstvy pokožky, ve které snižuje aktivitu tvorby pigmentu a současně dokáže pokožku regenerovat.

Mezoterapie

Při mezoterapii jsou umístěny účinné látky jednotlivě nebo koktejly do středních vrstev pokožky, kde  zamezují tvorbě pigmentu a jeho posunu na povrch pokožky. Patří mezi ně např. niacinamid, vitamín C, arbutin apod. Současně se při zákroku obnovuje a zlepšuje kvalita sluncem narušené pokožky na povrchu.

Lasery

Laserový paprsek obrovskou energií zasáhne přesně místo bez poškození okolí a pigmentové skvrny odstraní. Paprsek laseru pigment tzv. rozstřelí na mikroskopické částečky, které bílé krvinky postupně odplaví z těla.

IPL – Intenzivní pulzní světlo

IPL je širokopásmový zdroj pulzního světla. V ošetřované oblasti vydává IPL krátkodobý světelný puls, který je následně pohlcen barvivem v pigmentové skvrně. Pomocí IPL lze efektivně odstranit pigmentové skvrny hlavně ve svrchní části kůže.

Domácí ošetření je součást léčby

Součástí lékařského zákroku je domácí ošetření doporučenými přípravky ve formě sér, krémů nebo gelů s obsahem depigmentačních látek – hydrochinon, glykolové kyseliny, thiamidol, niacinamid, arbutin, vitamín C, retinoidy, kyselina azelaová, inhibitory tyrozinázy. Látky sice pigment neodstraní, ale pomáhají zpomalit jeho tvorbu. Rovněž dokončují  a udržují efekt po lékařském ošetření.

A prevence je základ

Nejdůležitějším krokem v prevenci nebo snížení závažnosti melasmy je zodpovědný přístup ke sluneční ochraně. Je doporučeno omezit čas strávený na slunci, zůstávat více ve stínu v době nejintenzivnějšího slunečního záření a nosit pokrývku hlavy. ochraňujte se, když jste ve městě a počasí je hezké, rovněž na horách pod mrakem je intenzita UV paprsků silná.

K výslednému efektu je důležitá pečlivá ochrana kůže před UV zářením, tedy aplikace UV filtrů s SPF 30-50. Důležité je, aby přípravek měl ochranu proti UVB i UVA záření.

Přijďte na nezávaznou konzultaci

Zavolejte nám

606 048 188

Napište nám